Dlaczego filtrowanie jest ważne przy produkcji domowych trunków?

Domową produkcją trunków zajmuje się coraz więcej osób. Z ogromną pasją przygotowują domowe wina, nalewki, a nawet wódki i piwa. Zanim są one gotowe do degustacji, należy je przefiltrować. Chodzi o uzyskanie doskonałego wyglądu, najlepszego smaku i kuszącego zapachu. Do filtrowania alkoholu używany jest węgiel aktywowany. To doskonały absorbent. Jego cząsteczki skutecznie wchłaniają substancje będące przyczyną złego smaku lub zapachu trunku.

Czym właściwie jest węgiel aktywowany
Węgiel aktywny posiada wyjątkowo porowatą powierzchnię. Wielkość porów różni się w zależności od rodzaju danego węgla. To właśnie one sprawiają, że węgiel jest substancją ultra adsorpcyjną. Adsorpcja to nic innego, jak przyleganie cząsteczek do powierzchni danego materiału. Węgiel sam w sobie ma tę właściwość. Jednak jest dodatkowo „aktywowany”, a więc poddany specjalnej obróbce. Dzięki temu maksymalizuje się jego właściwości adsorpcyjne. Może on pochłaniać zdecydowanie większą liczbę zanieczyszczeń.

Po co filtrować alkohol węglem?
Filtracja alkoholu przy pomocy węgla aktywowanego to najprostszy krok do otrzymania czystego trunku o spójnym smaku, zapachu i wyglądzie. Wszelkie zanieczyszczenia, które w naturalny sposób pojawiają się w procesie destylacji zostają dosłownie „wyłapane” przez węgiel. Po przeprowadzeniu filtrowania możemy od razu zauważyć poprawę smaku i zapachu domowego trunku. Marzeniem każdego gorzelnika czy winiarza amatora jest przecież uzyskanie alkoholu możliwie najwyższej jakości. Węgiel aktywny można zdobyć w łatwy sposób. Wystarczy wizyta w sklepie sprzedającym surowce do produkcji trunków. Coraz częściej można je dostać również w sklepach internetowych np. na stronie https://alembik.eu/102-wegiel-aktywny-aktywowany-do-filtrowania-bimbru. Węgiel aktywny nie jest drogi, a przy domowej produkcji alkoholu to must have.

Źródło: https://www.winodomowe.pl/Wegiel-aktywny-oczyszczanie-destylatow-clinks-pol-22.html

Dodaj komentarz